Wat deden we 20 jaar geleden...

article image

Zo af en toe komen er ineens momenten van lang geleden naar boven. Afgelopen week moest ik ineens denken aan de tijd van 20 jaar geleden, toen nog per een BBS (Bulletin Board System) met inbel verbindingen. Hoop geratel en krakende verbindingen waarbij de opbouw van het scherm nog seconden werk was (als je geluk had). 

In die tijd waren we nog actief in de "demo scene", groepjes voornamelijk jongeren, die zich bezig hielden met alles uit een PC te halen. Een paar keer per jaar werden er dan competities gehouden om te zien wie meest vernieuwende dingen kon laten zien. Even voor een goede beeldvorming, dit is in de tijd van de 386 machines met 4Mb (dat was vaak wel maximaal wat erin kon). Geen standaard geluid aanwezig, en een Sound Blaster die handmatig geconfigureerd moest worden. De "echte" mannen hadden dan ook geen Sound Blaster maar een "GUS" (Gravis Ultra Sound)

Een BBS is de voorloper van een website op het internet. Je kon een BBS alleen bereiken door met een modem in te bellen op het telefoonnummer van het betreffende BBS. Je moest daarbij dan ook hopen dat de lijn(en) niet bezet waren. Meestal zocht je een BBS uit met een lokaal telefoonnummer om zo de kosten in de hand te houden. Zelf zijn we begonnen met een modem van 1200bps, wat via tussenstappen eindige bij een geïmporteerde 28.8K ZyXEL (kosten van zo'n modem waren toen rond de 1500 gulden).  

En uiteraard had je dan ook een eigen intro nodig. Ook toen al moest je natuurlijk reclame maken (al leverde het allemaal niets op, behalve fame). Dit kon je dan toevoegen aan bestanden die werden gedownload van het BBS. En na goed zoeken kwam ik er nog 2 tegen, heb ze geprobeerd om te zetten naar een YouTube filmpje. Deze intro's draaien namelijk alleen op DOS, en geluid kreeg ik helaas niet zo 1-2-3 voor elkaar. Let wel, dit is dus 20 jaar geleden, de tenenkrommende teksten zijn helaas niet van mij, maar we zullen de gene die ze gemaakt heeft maar vergeven.

 

The Real World BBS Intro #1

 

The Real World BBS Intro #2

Demo uit 1995 "Uitgeroeid"